
Frequently Asked Questions About OPM's Response to 
TRICARE, CHAMPVA, or TRICARE-For-Life 

 
 

What is the Department of Defense's TRICARE-For-Life? •  
What is the CHAMPVA program? •  
What is OPM doing to help FEHB retirees and former spouses who are 
eligible for CHAMPVA, TRICARE or TRICARE-For-Life benefits? 

• 

 
How can annuitants or former spouses suspend FEHB coverage to use 
CHAMPVA or TRICARE? 

• 

 
After I complete my suspension form and submit all necessary 
documentation showing my eligibility for TRICARE or CHAMPVA, 
when will my suspension become effective? 

• 

 
I'm eligible to enroll in TRICARE's Uniformed Services Family Health 
Plan. Can I suspend my FEHB coverage to use this program? 

• 

 
After I suspend my FEHB coverage to use TRICARE or CHAMPVA 
instead, when can I reenroll in the FEHB Program? 

• 

 
If an annuitant passes away during his or her suspended FEHB 
enrollment, will his or her survivor be eligible to reenroll in the FEHB 
Program? 

• 

 
Can an annuitant, survivor, or former spouse suspend his or her own 
FEHB coverage while allowing family members to continue coverage 
under the FEHB Program? 

• 

 
Can an annuitant, survivor, or former spouse suspend his or her family 
members' FEHB coverage while remaining covered under the FEHB 
program? 

• 

 
What is the definition of a "former spouse" as used in the regulation that 
allows for the suspension of FEHB coverage for TRICARE or 
CHAMPVA? 

• 

 
Can actively working civil service employees suspend their FEHB 
coverage to use CHAMPVA, TRICARE or TRICARE-for-Life? 

• 

 
Are there things to consider before an employee cancels his/her FEHB 
coverage to use TRICARE or TRICARE-for-Life? 

• 

 
Where can individuals go for more information about the TRICARE-For-
Life program?

• 
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• Where can individuals go for more information about the CHAMPVA 
program?  

Q. What is the Department of Defense's TRICARE-For-Life?  

A. The National Defense Authorization Act for 2001 (Act) 
extended TRICARE pharmacy coverage to uniformed services 
Medicare eligible retirees, spouses, and survivors on April 1, 2001. 
Now uniformed services beneficiaries can get comprehensive 
prescription drug coverage through TRICARE's retail, mail order, or 
military treatment facility pharmacies. The Act also reinstated 
eligibility for TRICARE medical benefits for these beneficiaries on 
October 1, 2001. Beneficiaries with Medicare Parts A and B are now 
eligible to use TRICARE coverage for physician, hospital, surgical, 
and pharmaceutical services. 

Q. What is the CHAMPVA program?  

A. Public Law 107-14 provides beneficiaries over age 65 of the 
Department of Veterans Affairs (VA) with coverage secondary to 
Medicare under the Civilian Health and Medical Program of the 
Department of Veterans Affairs (CHAMPVA). CHAMPVA provides 
similarly attractive benefits to VA eligible beneficiaries as those 
benefits provided to uniformed services beneficiaries under the 
TRICARE or new TRICARE-for-Life programs. 

Q. What is OPM doing to help FEHB retirees and former 
spouses who are eligible for CHAMPVA, TRICARE or 
TRICARE-For-Life benefits? 

A. We have published a final regulation that allows current FEHB 
annuitants and former spouses who are eligible for these programs to 
suspend their FEHB coverage and premium payments. The 
regulation allows these individuals to reenroll in the FEHB Program 
during the Open Season, or immediately if they are involuntarily 
disenrolled from the non-FEHB coverage. 

Q. How can annuitants or former spouses suspend FEHB 
coverage to use TRICARE or CHAMPVA? 



A. They can apply to suspend their coverage at any time. 
Annuitants can call OPM's Retirement Information Office at 1-888-
767-6738 to obtain a suspension form. Callers within the local 
Washington, DC calling area must call 202-606-0500. Former 
spouses can get the form from the employing office or retirement 
system maintaining their enrollment. Eligible individuals must 
submit a completed suspension form and provide all necessary 
documentation to show eligibility for TRICARE or CHAMPVA 
during the period beginning 31 days before and ending 31 days after 
the date they designate as using TRICARE or CHAMPVA instead of 
FEHB coverage. 

Q. After I complete my suspension form and submit all 
necessary documentation showing my eligibility for TRICARE 
or CHAMPVA, when will my suspension become effective? 

A. If the documentation showing your eligibility for TRICARE is 
received within the period beginning 31 days before and ending 31 
days after the date you designate as the day you want to use 
TRICARE or CHAMPVA instead of FEHB coverage, the suspension 
becomes effective at the end of the day before the day you 
designated. Otherwise, the suspension becomes effective at the end 
of the month in which we receive your documentation. 

Q. I'm eligible to enroll in TRICARE's Uniformed Services 
Family Health Plan. Can I suspend my FEHB coverage to use 
this program? 

A. Yes, if you are eligible for this TRICARE program, you can 
suspend your FEHB coverage. 

Q. After I suspend my FEHB coverage to use TRICARE or 
CHAMPVA instead, when can I reenroll in the FEHB Program? 

A. You can reenroll in the FEHB Program for any reason during a 
future Open Season. If you are involuntarily disenrolled from 
TRICARE or CHAMPVA, you are eligible to immediately reenroll 
in the FEHB Program. Your request to reenroll must be received 
within the period beginning 31 days before and ending 60 days after 



your TRICARE or CHAMPVA coverage ends. Otherwise, you must 
wait until Open Season. 

Q. If an annuitant passes away during his or her suspended 
FEHB enrollment, will his or her survivor be eligible to reenroll 
in the FEHB Program? 

A. As long as the annuitant was enrolled in Self and Family 
coverage when he/she suspended FEHB coverage and made 
arrangements to leave a survivor annuity, the survivor annuitant can 
reenroll in the FEHB Program under the same conditions as an 
annuitant. 

Q. Can an annuitant, survivor, or former spouse suspend his 
or her own FEHB coverage while allowing family members to 
continue coverage under the FEHB Program? 

A. No. If an annuitant, survivor, or former spouse suspends Self 
and Family coverage, the coverage of all family members is 
suspended as well. 

Q. Can an annuitant, survivor, or former spouse suspend his 
or her family members' FEHB coverage while remaining 
covered under the FEHB program? 

A. No. An annuitant, survivor, or former spouse can change to 
Self-Only coverage, but this cancels all family members' coverage 
and takes away their future enrollment eligibility. 

Q. What is the definition of a "former spouse" as used in the 
regulation that allows for the suspension of FEHB coverage for 
TRICARE or CHAMPVA? 

A. The former spouses that the regulation applies to are those of 
civilian Federal employees and annuitants as defined under the Civil 
Service Retirement Spouse Equity Act of 1984 (Public Law 98-615). 
The regulation does not apply to "unremarried former spouses" under 
TRICARE law (title 10 USC). See also the chapter on former 
spouses in the FEHB Handbook. 
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Q. Can actively working civil service employees suspend their 
FEHB coverage to use CHAMPVA, TRICARE or TRICARE-
for-Life? 

A. No. Employees may not suspend their coverage. However, they 
can cancel their coverage to use CHAMPVA, TRICARE or 
TRICARE-for-Life. Employees who do not participate in premium 
conversion may cancel their enrollment at any time. For employees 
who participate in premium conversion, eligibility for CHAMPVA 
or TRICARE is not a qualifying life event that would allow them to 
cancel their FEHB enrollment. These employees may cancel during 
any annual FEHB open season.  
If an employee who canceled FEHB coverage to use CHAMPVA, 
TRICARE or TRICARE-for-Life decides to return to FEHB 
coverage, the employee can do so during a future open season. If the 
employee loses CHAMPVA, TRICARE or TRICARE-for-Life 
coverage involuntarily, the employee can immediately reenroll in the 
FEHB Program. 

Q. Are there things to consider before an employee cancels 
his/her FEHB coverage to use TRICARE or TRICARE-for-Life. 

A. Yes. There are a few things an employee should consider. First, 
to be eligible to continue FEHB coverage after retirement, a retiring 
employee must be enrolled or covered under the FEHB Program for 
the five years of service immediately before retirement, or, if less 
than five years, for all service since the first opportunity to enroll. 
Employees can count their coverage under TRICARE toward 
meeting this requirement. However, the employee must be enrolled 
in an FEHB health plan on the date of retirement to continue 
coverage.  
Second, if the employee dies when the cancellation is in effect, any 
surviving spouse will not be eligible to continue FEHB health 
benefits coverage. 

Q. Where can individuals go for more information about the 
TRICARE-For-Life program? 



A. Information about the new TRICARE-For-Life program can be 
obtained by calling 1-888-DOD LIFE (1-888-363-5433) or by going 
to the TRICARE web site at http://www.tricare.osd.mil. 

Q. Where can individuals go for more information about the 
CHAMPVA program? 

A. Information about CHAMPVA can be obtained by calling 1-
888-733-8387 or by going to the Department of Veterans Affairs 
web site at http://www.va.gov/hac. 
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